OPINIE – Wat was het eerste antwoord dat Donald Trump gaf tijdens het presidentiële debat van woensdag?
Misschien is het je ontglipt, vanwege alle opvallende uitspraken die Trump deed, maar zijn eerste antwoord zette de toon voor wat ging komen.
Debatleider Chris Wallace stelde een algemene vraag over hoe het Hooggerechtshof met de Grondwet zou moeten omgaan.
“Het is zo belangrijk dat we de juiste rechters hebben”, zei Trump. En daarna:
“Onlangs nog maakte rechter Ginsburg enkele zeer, zeer ongepaste opmerkingen over mij en over een hele hoop mensen, miljoenen mensen die ik vertegenwoordig. En ze moest excuses maken. En ze maakte excuses. Maar die opmerkingen hadden nooit gemaakt mogen worden.”
Ik ben het met Trump eens dat rechter Ruth Bader Ginsburg zich niet in het verkiezingsdebat had moeten mengen door Trump een "faker" te noemen, zelfs als het waar is. Maar daar gaat het nu niet om.
Wat telt is dat, op het moment dat Trump werd gevraagd naar wat hij denkt over de positie van het Hooggerechtshof, hij als eerst roept dat het belangrijk is dat rechters aardig zijn tegen hem - en dat hij ervoor heeft gezorgd dat één van de rechters excuses heeft aangeboden.
Zo'n houding moet niet geruststellend zijn voor conservatieven die zichzelf ervan overtuigd hebben dat Trump rechters zou benoemen die de Grondwet nauwgezet volgen, eerder dan rechters die voldoende respect tonen jegens Donald Trump.
Keer op keer tijdens het debat betrok Trump zaken op zichzelf - wat hem niet goed afging.
Toen Clinton ongemakkelijke vragen beantwoordde over de Clinton Foundation, begon Trump zijn eigen problematische stichting te prijzen - waarop debatleider Chris Wallace zich tot hem wendde en vroeg waarom hij middelen van zijn stichting gebruikt om juridische schikkingen in bedrijfszaken te treffen.
Toen Trump sprak over Russische interventie bij de Amerikaanse verkiezingen, schepte hij weer op over de aardige dingen die president Vladimir Poetin over hem zegt.
Betaalt Trump te weinig belasting? Dat komt volgens hem omdat Clinton niet genoeg heeft gedaan om te zorgen dat hij méér belasting betaalt. (Feit is dat Clinton als senator instemde met het dichten van een maas in de wet waar Trump mogelijk gebruik van maakte). Trump zei dat hij [als vastgoedman, red] buitenlands staal gebruikte, omdat Clinton er niet voor heeft gezorgd dat hij dat niet kon doen.
Toen Clinton suggereerde dat Trump nieuwe manieren zou kunnen vinden om geen belasting te betalen - iets waar Trump in het verleden over opschepte - "dat laat zien dat ik slim ben" - toonde hij zich persoonlijk geraakt en noemde Clinton "such a nasty woman".
En toen Clinton hem ervan beschuldigde geobsedeerd te zijn door samenzweringstheorieën en hem verweet niet in staat te zijn eigen fouten toe te geven, tot het punt dat Trump de Emmy Awards doorgestoken kaart noemde toen hij er geen won, koos Trump ervoor om die zaak wéér op te nemen. Hij zei dat hij een Emmy had moeten winnen.
Dus niemand hoeft verbaasd te zijn over de belangrijkste uitspraak van Trump woensdagavond: hij accepteert bij verlies van de verkiezingen niet zomaar de uitslag.
"Dat zeg ik dan wel", zei Trump. "Ik houd de spanning erin. Oké?"
Nee, dat is niet oké. Maar het is evenmin verrassend. Voor Donald Trump draait alles om Donald Trump, inclusief het verkiezingssysteem dat de Verenigde Staten bijna 240 jaar bijeen heeft gehouden.
Als Trump wint, accepteert Trump de uitslag. Als hij verliest... nou, dan bekijkt Trump wat het beste is voor Trump.
Trump geeft alleen om Trump, niet om Amerika. Maar dat wist je waarschijnlijk al, net als de Republikeinen die hem zo lafhartig hebben gesteund.
Na dit debat worden die steunbetuigingen alleen maar pijnlijker.